
Kłopot ze spienianiem mleka
Jest to jeden z najczęstszych problemów pojawiających się w ekspresach automatycznych wyposażonych w funkcję spieniania mleka.
Polega na tym, że maszyna nie zasysa mleka z kartonu/pojemnika bądź podaje mleko z wylewki stopniowo, niejednorodnie.
W takiej sytuacji zaleca się sprawdzenie drożności rurek silikonowych, przez które przepływa mleko.
Zarówno rurki, jak i samo cappuccinatore mogą być zabrudzone.
Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy wykonać proces płukania przewodów układu mlecznego.
Gdy wykonanie powyższej czynności okaże się niewystarczające trzeba zdjąć przystawkę cappuccinatore, rozłożyć na poszczególne elementy, a następnie dokładnie umyć (w razie potrzeby namoczyć).
W przypadku, gdy żadna z opisanych czynności nie przynosi pożądanych efektów (mleko nadal się nie spienia) istnieje możliwość zakamienienia ekspresu.
Pozostając w temacie spieniania mleka, warto wspomnieć słów kilka odnośnie samego mleka.
Najlepiej spienia się schłodzone mleko pełnotłuste (3,2%).
Spienianie mleka polega na jego napowietrzaniu i podgrzaniu (nie przegrzaniu!). Dobrze spienione mleko jest delikatnie słodkie w smaku oraz klarowne.